Полезна информация за Доминиканска Република

 

Чар, екзотика и магия...

Виждали ли сте някога цялото карибско обаяние, събрано само в една стая… в един танц… в един поглед? Ако не сте, то тогава не сте били в сърцето на Карибите, не сте били в Доминикана… където звучи вечно меренге, небето и водата се сливат, плажът е като пудра захар, а във въздуха се носи аромат на кафе и какао. Майка на всички земи, дала среща на два далечни свята и превърнала се във вечна любов на откривателя пътешественик Христофор Колумб.

 

 

Официално име: Доминиканска Република

Столица: Санто Доминго

Местоположение: Намира се на около 150 мили югоизточно от Куба и на 54 мили от западния бряг на Пуерто Рико. Обхваща 2/3 от остров Испаньола - вторият по големина остров в Карибско море. На запад единствената граница е с Хаити. Останалата част на страната е заобиколена от вода - на север е Атлантическия океан, а южните части се къпят в топлите води на Карибско море.

Територия: 48 442 кв.км

Визов режим: За български граждани не се изисква виза. При пристигане на летище се заплаща туристическа карта от 10 USD.

Население: 8,95 милиона. Доминиканска Република има 3 основни града: столицата Санто Доминго на южния бряг - около 2 млн.души, Пуерто Плата на северния бряг - един от основните туристически центрове с постоянно население от 60 000 души; Сантяго - в централната част, лидер в областта на икономиката - население над 250 000 души.

Езици: Официален - испански. Екскурзоводите към повечето хотели говорят свободно английски, немски и италиански.

Религия: 95 % от населението изповядва католицизъм

Часова зона: - 4 GMT; разлика от България - 6 часа

Климат: Влажен тропически климат през цялата година, като територията на страната се поделя на 5 микроклиматични зони: влажна, суха степ, тропическа джунгла, гора и савана. Има само един сезон - лято, а морският бриз приятно освежава острова. Краткотрайни дъждове падат между май и ноември. Югозападният регион на страната е най-сухият.

Време за пътуване: Целогодишно посещавана дестинация. Най-подходящи месеци: от декември до април.


Ориентировъчни средни температури по месеци за Пунта Кана

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VІІ

VІІІ

ІХ

Х

ХІ

ХІІ

През деня Cо

28
28
28
29
30
31
32
32
32
31
30
29

През нощта Cо

19
19
20
21
22
22
23
23
22
22
21
20

Средна температура на водата

26
26
26
27
29
29
29
29
30
29
28
27

 

 

Манати Парк е впечатляващ тематичен парк, разположен в район Баваро-Пунта Кана, представящ флора и фауна, типична за региона - тропически птици, раци, змии, игуана, фламинго, пеликани, делфини, морски лъвове, алигатори, костенурки. Паркът предлага по девет шоу-програми ежедневно - представления с делфини, папагали, коне, морски лъвове, както и уникалното преживяване плуване с делфини в кристално чистия басейн на комплекса. Прекрасни градини, изобилстващи от орхидеи и всевъзможни тропически растения, басейн с делфини, които няма да откажат да поплувате с тях, папагали, изпълняващи пируети, коне в артистичен тръст, екзотични животни, автентични индиански танци в Taino Village, оригинални барове и ресторанти - всички това е Манати Парк.


 

Възможни екскурзии от района на Пунта Кана: