Полезна информация за Сейшелски острови


Според легендата, след като Бог сътворил света, останали му шепа диаманти. Той погледнал на изток от Африка и си казал: "Тук мога да създам самата прелест." Пръснал диамантите в океана и създал малко съзвездие от гранит и корали - Сейшелските острови... един от най-запомнящите се и фотографирани пейзажи в света.

Сейшелските острови са връх на потънал древен континент... пясъкът им е коралов, ослепително бял и с удивителната особеност да не се нагрява и при много високи температури... а природата - съхранена такава каквато са я видели мореплавателите преди повече от 300 години. Удивително място със собствен неподправен облик и очарование, все още пазещо тайните на заровените съкровища и суровите морски битки. Изумрудени лагуни, коралови рифове, уникална природа, райска градина от цветове и аромат на дъхави орхидеи. Тук са едни от най-красивите и чисти плажове в света с прозрачно бял пясък. Тук са уникалните палми Коко де Мер с мистериозните кокосови орехи от градината на Адам и Ева. Тук се предлага лукс, екзотика и спокойствие, събрани в едно. Идеално място за идеалната почивка… или за мечтаното сватбено пътешествие?

 

Официално име: Република Сейшели.

Столица: Виктория (25 хил. жители), единственият град на островите.

Местоположение: Разположени в западната част на Индийския океан, на 1800 км. от африканския бряг и на северозапад от Мадагаскар, извън обсега на циклоните, на кръстопътя между Азия и Африка.

Площ: 455,3 кв. км.

Население: 80 600 души, смесица от различни раси

Визов режим: Безплатна виза се полага при пристигане на международното летище.

Часова зона: 2 часа напред спрямо България е + 2 часа.

Климат: Климатът на Сейшелите е горещ и влажен. През годината има ясно обособени два сезона. Югоизточният мусон се проявява от май до септември, а северозападния от октомври до април. Температурата не търпи резки промени, поради мекото въздействие на Индийския океан. Най-горещия период е между декември и януари. По-прохладно е от юни до ноември. Кратките проливни дъждове падат най-вече между ноември и февруари. Влажността е около 80%.


ОРИЕНТИРОВЪЧНИ СРЕДНИ ТЕМПЕРАТУРИ (по месеци)

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VІІ

VІІІ

ІХ

Х

ХІ

ХІІ

През деня Cо

28

29

29

30

29

28

26

27

28

28

29

28

През нощта Cо

24

25

25

25

25

25

24

24

24

24

24

24

Средна температура на водата

27

28

28

29

28

27

26

26

26

26

27

27

 

Гмуркане: Гмуркането е възможно през цялата година. От май до септември, когато духа югоизточния мусон най-подходящ за практикуването му е плажът Beau Vallon Beach на остров Махе. В този период видимостта е добра между 10 и 30м. Средната температура на водата е около 26 С. Най-важният остров Махе е политически и икономически център на Сейшелите, дом на около 90% от местното население. Освен, че е най-големият остров от групата на Сейшелите, Махе е без съмнение един от най-красивите в света. Всеки един от неговите 70 плажа, притежава свой собствен чар. Столицата Виктория е разположена сред красив залив в подножието на възвишението Морн Сейшелоа. Най-известният символ на града е миниатюрната часовникова кула в центъра, погрешно наричана понякога "Малкия Биг Бен". Сред другите забележителности са двата национални музея, пазара, паметникът на Свободата, националната библиотека, ботаническата градина и разбира се креолските ресторанти. 

 


Задължително за всеки турист е да види вторият по големина остров Пралин, за когото твърдят, че е прототип на Райската градина. Там са мистериозните палми Коко де Мер - днес символ на Сейшелските острови, тъй като това е единственото място на света, където расте този вид палма. 


Остров Ла Диг е третият по големина в Сейшелския архипелаг. Намира се на разстояние 30 мин. от Пралин и 3 часа път с шхуна от остров Махе. Заобиколен от живописен коралов риф, островът е обитаван от редки представители на флората и фауната, които не се срещат другаде по света. Атракция представлява и посещението на фабрика за приготвяне на кокосово масло.