Полезна информация за Малдиви

 

Слънчевата страна на живота...

Забулени в митове и легенди, мозайка от безброй частици, пръснати насред Индийския океан, Малдивите живеят в собствен свят на безбрежно спокойствие и уединение. Луксозни хотели, екскурзии в приказни лагуни и почивки на перлени плажове дават обещание за неподправена романтика. Пъстри коралови градини отвеждат на незабравимо пътешествие в топлите морски дълбини. Приказка, която посреща първите слънчеви лъчи и изпраща залеза. Идеално място за влюбените… Екскурзия на Малдивите е рай за любителите на подводното гмуркане… Само тук самолетът каца сякаш направо в морето, а малка лодка отвежда до някой от безбройните хотели - всеки на отделен остров. Плаж, море и слънце. Това е представата за съвършенство!

 

 

Предимства: Уединените островчета, белите плажове и тюркоазено сини лагуни превръщат Малдивите в идеалното място за търсещите пълноценна почивка, а богатият подводен свят, многоцветните коралови рифове и екзотични морски обитатели, пещерите и потъналите кораби - в истински рай за професионалистите и любителите на гмуркането. Островите Баа и Северен Мале се смятат за най-добрите места за подводно гмуркане не само на Малдивите, но и в цял свят.
Подходящо за: Почивка, екскурзия, меден месец, за любителите на подводното гмуркане, част от хотелите са подходящи и за семейства с деца /предлагат богат избор от допълнителни услуги и занимания/.
Туристи: Страната се посещава годишно от близо 700 хил. туристи от цял свят /2008/

 

 

 

Официално име: Република Малдиви.
Столица: Мале.
Население: 395 хил. души /2009г./
Религия: Ислям. Никакви други религии не се изповядват на островите.
Часова зона: Часовата разликата с България е 3 ч. напред.
Оптимални часове в полет: 12-13 ч.
Визови изисквания: Безплатна виза се полага на летището при пристигане. Пътува се с международен паспорт.
География: Архипелагът на Малдивите се намира в Индийския океан, на 300 мили югозападно от Индия и 450 мили западно от Шри Ланка. Състои се от 1190 острова, групирани в 26 естествени атола, общата водна площ на които е 90 000 кв.км. От тях само 200 са населени. Най-високата точка на островите е 2,4 м. на атола Аду.

 

 

Климат: Тропически морски. Тук цари вечно лято. Средната температура на въздуха през цялата година е около +28°С, а на водата около + 27°С. Климатът се повлиява частично от сухите и влажни мусони, но поради близостта до екватора сезоните изменения не са толкова определящи, както в съседните държави. Най-подходящи месеци за пътуване до Малдивите са от ноември до април, когато времето е горещо и влажно, слънчево, почти без никакви валежи. По-големи валежи и по-силен вятър са характерни за юни и юли, а най-голяма е вероятността за бури и силно вълнение през юни и декември.

Ориентировъчни средни температури по месеци

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VІІ

VІІІ

ІХ

Х

ХІ

ХІІ

През деня Cо

29

29

30

31

31

30

31

30

30

30

30

30

През нощта Cо

26

26

27

27

27

26

26

26

26

26

26

26

Средна температура на водата

27

27

28

29

29

28

28

27

27

28

28

28

 

Столицата на Малдивите - МАЛЕ е разположена почти в центъра на архипелага, в източната част на атола Каафу, на площ от близо 2 кв.км. и население 70 хил. души. На Мале, в миналото наричан Султанския остров, се намират основните исторически и религиозни забележителности на Малдивите: Джамията "Велики Петък, гробницата на мароканеца Абу ал Баракат, който въвежда исляма на островите, Ислямският център - най-известната архитектурна забележителност на Мале, бившият Президентски Дворец.