Полезна информация за Мексико


МЕКСИКО… мост на цивилизациите


Усещане за минало, настояще и бъдеще, събрани в един свят – свят така разнолик и контрастен… свят колкото древен, толкова и красив. Изтъкан от мистика и неразгадани тайни, ревниво пазещ спомена за пет велики култури, екзотичен и същевременно модерен… Мексико е свят, в който всяко дихание е история, а бляскавите и модерни курорти съжителстват с руините на отдавна изчезнали цивилизации, на отдавна изчезнали градове. Тук магията просто се случва…

 

МЕКСИКО - страна на маите, мариачите и митовете

 


Официално име: Мексикански съединени щати

Столица: Мексико Сити

Визов режим: За български граждани не се изискват визи.

Часова зона: 8 часа назад спрямо българското време.

Местоположение: Разположена в югозападната част на Северна Америка.  Граничи с Белиз, Гватемала, САЩ и има над 9000 км. брегова линия с Калифорнийския залив,  Атлантическия и Тихия океан.

Територия: Страната има площ от 1 972 хил.кв.км., вкл. редица острови в Тихия океан. Голяма част от територията е заета от Мексиканските Кордилери, на северозапад се намира планинският полуостров Калифорния, на юг - планинската област Чяпас и Южна Сиера Мадре, на югоизток - равнинният полуостров Юкатан.

Население: 111 млн. души (2009г.). Извън страната живеят над 12 млн. мексиканци (основно в САЩ).

Официален език: испански език.

Туризъм: Екзотичната природа и многобройните старинни паметници ежегодно привличат в Мексико стотици хиляди туристи от много страни на света. Туризмът е едно от главните доходни пера на страната, наричан "мексиканска промишленост без фабрични комини". Страната приема ежегодно 5.5 млн. чуждестранни туристи и има добра туристическа инфраструктура.

Климат: Тропичен, а в по-северните части - субтропичен, като силно се променя от характера на релефа. Средните температури през януари са от 10Сº на северозапад до 25Сº на юг, а през юли - от 15Сº във високите части до 30Сº на брега на Калифорнийския залив. Има сух (продължава от края на ноември до началото на юни) и влажен сезон. 

Време за пътуване: Времето в Мексико е приятно през цялата година. Най-подходящ период за посещение е през сухия сезон - от октомври до май. Най-много валежи падат през месеците юни-септември, но това не пречи именно юли и август да са най предпочитани за почивка от мексиканските туристи.

Ориентировъчни средни температури по месеци за Канкун и Ривиера Мая

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VІІ

VІІІ

ІХ

Х

ХІ

ХІІ

През деня Cо

28
29
32
33
34
33
33
33
32
32
29
28

През нощта Cо

17
17
19
21
22
23
23
23
23
22
19
18

Средна температура на водата

25
25
25
26
27
27
28
28
28
27
26
25

 


Огромен и енергичен, МЕКСИКО е един от най-големите градове, една от най-старите столици и определено едно от най-вълнуващите и интригуващи места в света... Изключително космополитен, град на контрастите, в които са се смесили чертите на три епохи: от величествените древни пирамиди в околностите на града и испанските католически храмове, характерни със своето сурово величие, до блестящите от стъкло съвременни небостъргачи.
Скалистият полуостров на маите - ЮКАТАН, все още крие своите тайни... Руини на Маите, включващи хиляди археологически обекти, разположени сред джунглата природни паркове, магични сеноти и пещери, безкрайни възможности за риболов, гмуркане, плуване с делфини, езда на коне, преходи в джунглата. Тук се намира и КАНКУН - доскоро само едно безлюдно и слънчево кътче земя, а днес определян като перла на мексиканските, най-известните и посещавани курорти в света, предпочитано място от хиляди младоженци за меден месец. Земя на романтика, тюркоазени води, слънчеви бели пясъци и безкрайни забавлението. Южно от Канкун, на източното крайбрежие на полуострова, е разположена курортна зона Ривиера Мая. Бреговата й линия се простира на над 100 км., а разпръснатите сред тропически гори и руини на тайнствени каменни храмове и пирамиди, напомнящи за великото минало на цивилизацията на маите, хотели предлагат несравнимо спокойствие и изглед към красивите карибски залези. ПЛАЯ ДЕЛ КАРМЕН е неофициалната столица на тази ривиера. Този сравнитално нов курорт, запазил непринудения чар на китните рибарски селца, предлага изобилие на уютни барчета и мексикански ресторанти, а близостта на до такива известни места като Канкун, Тулум, Коба и Чичен-Итца го превръщат изключително любимо място на туристите.

Маите смятали близкия до ривиерата остров за свещен дом на богинята на плодородието и в нейна чест издигнали няколко храма. Но освен досег с древната цивилизация КОЗУМЕЛ предлага незабравими изживявания за гмуркачите. Тук се намира вторият по големина коралов риф в света, привличащ професионалисти и любители на гмуркането и шнорхелинга от цял свят. Тук се намира и петата по големина в света подводна пещера, открита през 1990г.

ЧИЧЕН ИТЦА - магическият град на маите, е най-грандиозният археологически обект в цяло Мексико. Обявен за световно културно наследство от ЮНЕСКО, той неоспоримо свидетелства за изключителните и смайващи астрономически познания на древните маи.