Полезна информация за Венецуела


Венецуела - тропическо изобилие от цветове, контрасти, изумрудена екзотика... врата към Южна Америка, разкриваща "изгубения свят" на Конан Дойл - свят на приказни богатства и легенди...


Официално име
: Боливарска република Венецуела /Венесуела/

Население: 28,2 млн. души /2008 г./

Столица: Каракас (2,7 млн. души, 5 млн. души – градска агломерация)

Площ: 916 хил.кв.км. /33-та в света/

Географско местоположение: В северната част на Южна Америка, на тропика на рака. Граничи с Бразилия, Гвиана и Колумбия.

Часова зона: 6 часа назад от българското време

Официален език: Испански, широко разпространен чужд език – английски език

Визови изисквания: Пътува се с международен паспорт.Във Венецуела сенамира един от най-големите национални паркове в света - Канайма. Този район е известен с приключенията на испанските конквистадори в търсене на известното съкровище Ел Дорадо, което и до днес възбужда духовете на авантюристите. Сред парка се издигат уникалните планински масива, наречени тепуи, които се смятат за най-старото геоложко образувание на земята, много преди съществуването на елементарен живот в морските води. Тук се намира и едно от природните чудеса на света - най-високият водопад на планетата АНХЕЛ (или Керепакупай Меру) - 1054 м., открит от известния американски летец Джеймс Анхел и кръстен на своя откривател. Местните индианци обаче го познават от векове и винаги са го наричали Черун Меру.


Сред тихите води на Карибско море, на 160 км. от Каракас, се намира и национален парк ЛОС РОКЕС - дом и убежище на над 150 редки вида екзотични рибки. Лос Рокес е архипелаг, включващ 42 коралови рифови острови и стотици миниатюрни островчета, покрити с пясък. Макар че рифът се нарича Лос Рокес, което означава "скалите", в действителност почти всички островчета са покрити с фин пясък. Благодарение на климатичните и природни условия Лос Рокес е известен като риболовния рай. Постоянните ветрове и сравнително плитките води на много от островчетата предлагат неповторими условия за уиндсърф. Освен това районът е и едно от най-добрите места за гмуркане и наблюдаване на подводния свят.В Карибско море има 75 острова и малки архипелази, които принадлежат на Венецуела. Между тях най-голям е ОСТРОВ МАРГАРИТА. Христофор Колумб го открива през 1498 г. по време на третото си пътешествие до Новия свят. Не само красотата на този остров е накарала дошлите след Колумб конквистадори да го нарекат Маргарита (на гръцки перла) - перлата на Карибско море... водите около острова наистина са богати на перли. Маргарита е раят от картичките - островът, който дарява всекиго с усмивка, където цари вечно лято, а южноамериканската емоционалност завладява напълно. Днес Маргарита е най-добре уреденият туристически комплекс в страната. Вълнуващи преживявания или несравнима ваканция… усамотени кътчета и плажове, красиви залези или потапящи се в кипящия нощен живот и лукса хотели. Магията на лагуната Ла Рестинга, колониалният уют на Ла Асунсион, тишината на малките рибарски селца и историята на старите замъци или пъстротата на туристическия Порламар, модерните шопинг и СПА терапии, уиндсърфингът, голфът или просто гмуркането в дружелюбния и разноцветен морски свят… всичко това е остров Маргарита - малкото късче от рая! Остава само да се съчетае с уникалните творения на природата - внушителния водопад Анхел и стотиците коралови рифове на Лос Рокес, за да се получи един безценен Карибски шедьовър.


Климат: Климатът е топъл и сух с температури между 24 и 37ºC. Средната температура на въздуха 27-28оС, на водата 25º и постоянния свеж бриз от морето създават подходящи условия за почивка през цялата година. Най-топли месеци те месеци са май и септември, а най-студените - декември и януари. В източната част на острова валежите падат  между ноември и януари, най-вече през декември; а в останалата част на острова - през юли и август. Слънчевите дни през годината са около 340.

ОРИЕНТИРОВЪЧНИ ТЕМПЕРАТУРИ
по месеци

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VІІ

VІІІ

ІХ

Х

ХІ

ХІІ

Минимални Cо

28

28

28

28

30

30

30

30

31

30

29

28

Максимални Cо

23

23

24

24

27

26

26

27

27

25

25

25