Полезна информация за Южна Корея

Южна Корея е държава в Източна Азия, разположена в южната половина на Корейския полуостров. Заобиколена е от Жълто море на запад, Японско море на изток и Източнокитайско море на юг. На север границата с Корейска народно-демократична република преминава грубо през 38-мия паралел. Поради напрегнатите отношения между двете държави от двете страни на границата има 4-километрова демилитаризирана зона.

Голяма част от площта на страната е планинска. Около 2/3 са покрити с гори. Най-високата точка е изгасналият вулкан Хала-сан (1950м.), формиращ остров Чеджу, който е разположен на около 100 km от южния бряг на Корейския полуостров. Около 3000 острова, главно малки и необитаеми, са разположени на запад и на юг от бреговете на полуострова. Климатът на Южна Корея е умерен със студена зима и горещо и влажно лято. Средната януарска температура в столицата Сеул е минус 2,5°C, а средната температура за август е +29,5 °C.

Населението на страната е съставено почти на 100% само от корейци. Държавата е гъсто населена и силно урбанизирана, като около 1/5 от населението живее в столицата Сеул. Конституцията на Южна Корея дава свобода на вероизповеданията. Доминират християнството и будизма, но голям процент от населението са атеисти.

Южна Корея има една от най-силните икономики в Източна Азия. Страната изнася кораби, коли, компютри и друга електроника. Едни от най-големите южнокорейски компании са Hyundai, LG и Samsung. Стандартът на живот е висок.

 

Официално име: Република Корея
Форма на управление: президентска република
Столица: Сеул
Площ: 100 210 km²
Население:
около 50 млн.
Официален език: корейски
Валута: южнокорейски вон (KRW)