Полезна информация за Великобритания


Официално име
: Кралство Великобритания.

Столица: Лондон.

Визов режим: За страни членки на ЕС не се изискват визи.

Религия: 63% от населението са англиканци и 14% са римокатолици.

Език: Официален език е английският.

Часова зона: GMT. Часовата разлика с България е 2 часа. В периода между последната неделя на март и съботата преди последната неделя на октомври - разликата е само един час назад.

Климат: Климатът на острова е умерен. Летните месеци се характеризират с невисоки температури и голяма влажност на въздуха. През по-голяма част от годината небето е облачно и мъгливо.

Национална валута: Лира стерлинга (GBP). Банкнотите в обръщение са с номинал от 100, 50, 20, 10 и 5 лири. Монетите са 2, 1 лира и 20 и 50, 20, 10, 5, 2 и 1 пенса.

Електричество: 240 волта. Адапторите могат да се получават при поискване от рецепцията на хотела.

Музеи: Повечето музеи и художествени галерии са отворени целогодишно от 09:00 до 16:30ч. За някои забележителности като: Катедралата "Св. Павел", Уестминстърското Абатство, Кралската Академия на Изкуствата, ще трябва да заплатите входна такса. Разглеждането на Британския музей е безплатно.

Културна програма: Посещението на опера е част от развлеченията, които предлага Лондон на своите посетители. Билет за представление в Националната опера струва между 10 и 50 GBP, в "Ковънт Гардън" от 5 до 150 GBP. Билетите за театър са по-евтини между 10 и 35 GBP. Билети могат да се намерят и на половин цена в деня на представлението, ако залата не е изпълнена.

Автобусни турове: Много компании предлагат разглеждане на забележителностите в Лондон с автобус. Ориентировъчната цена на билета е 12-15 GBP. Той е валиден в рамките на 24 часа, като туристите могат да слизат и да се качват обратно, когато си поискат в този интервал от време.

Транспорт: Движението е ляво. Ако възнамерявате да наемете кола по време на престоя ще Ви е нужна международна шофьорска книжка, която може да си набавите от СБА в България и кредитна карта. Лондонското метро е едно от най-старите в Европа и по всяко време на деня е претъпкано. То се движи от 05:30 до 24:30ч, като си остава най-бързият начин за придвижване в града. Лондон е поделен на шест основни зони, което определя и цената на билетите между 0.90 и 2.20 GBP. Автобуси на 2 етажа обслужват града, като го разделят условно на две зони. Може да си ги купите от шофьора. След полунощ оперират нощни автобуси, които са белязани с буквата N. Речни кораби се движат всеки ден от повечето централни кейове.

Нощен живот: От понеделник до събота баровете и кръчмите затварят в 23:00ч, а в неделя в 22:30ч. Някои заведения притежават лиценз, който им позволява да работят до по-късно. Клубовете и дискотеките обикновено отварят след 21:00ч до 03:00ч през седмицата и 05:00ч през уикенда. Ако обичате хазарта вечер може да поиграете в някое от 20-те лондонски казина.