Полезна информация за Мартиника

 

Разположен в източната част на Карибско море, остров Мартиника е част от т.нар. Задморски владения на Франция и представлява самостоятелен департамент със столица Форт дьо Франс. Той съчетава карибската жизнерадост с добрите френски обноски. Нежен плясък на морски вълни, красиви заливи, тропически паркове, екзотични вечери на лунна светлина - това очаква всички посетители на Мартиника.

 

В северната част на острова се намира все още тлеещият вулкан Mont Pelée, който при изригването си през 1902г. е унищожил предишната столица на острова - St. Pierre. Днес склоновете му са природен парк и съхраняват за посетителите екзотичната флора и фауна на острова. В южната част на Мартиника са разположени най-добрите плажове и туристически центрове - St. Anne, Diamant, районът Trois-Îlets с градчетата Pointe du Bout, Grande Anse, Anse d’Arlet и др.

 

Предимства: Чудесни, дълги, пясъчни плажове, много възможности за гмуркане и сърф, разнообразие от ресторанти и места за пазаруване и забавления. Този чудесен микс от галийска култура и карибски обичаи е по-слънчевата и не толкова пренаселената версия на Франция.
Подходящо за: Почивка, екскурзия, меден месец, за любителите на подводното гмуркане, добрата храна и най-вече за франкофилите. Част от хотелите са подходящи и за семейства с деца /предлагат богат избор от допълнителни услуги и занимания/.
Туристи: Страната се посещава годишно от близо 550 хил. туристи от цял свят /2010/ 

Официално име: Мартиника
Столица: Форт дьо Франс
Население: 386 хил. души /2013г./
Религия: 95% от населението са католици, 5% са хиндуисти и различни африкански религии, много малка група протестанти и евреи.
Език: френски и креолски
Валута: евро
Часова зона: AST (Atlantic Standard Time); България - 12 ч., Мартиника - 05:00 ч.
Оптимални часове в полет: 12-13 ч. (не включва престой на летище)
Визови изисквания: Тъй като островът е част от територията на Франция и ЕС, за пътуване на български граждани няма визови изисквания. Необходим е валиден международен паспорт.
География: Островът е част от архипелага Малки Антили. Намира се в южната част на Карибско море, на границата му с Атлантическия океан. Близки до него острови са Санта Лучия, Доминика и Гваделупе. Бреговете на Венецуела са на 450 км. югозападно, а на Доминикана - на 750 км. северозападно. Площта на острова е 1100 кв.км., дължина 70 км. и ширина 30 км. Той е третият по големина остров от Малките Антили, след Тринидад и Гваделупе. Най-високата му точка е вулканът Монт Пеле - 1397 м.
Климат: Климатът на остров Мартиника е тропически. Дъждовният сезон продължава от юли до ноември. Сухият сезон е от декември до май. Като цяло температурите са постоянни, около 28-29оС. Бури и ураганни ветрове могат да се появят през септември. Най-подходящото време за посещение е зимата (декември-януари).


Ориентировъчни средни температури по месеци

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VІІ

VІІІ

ІХ

Х

ХІ

ХІІ

През деня Cо

27
28
28
29
29
29
29
29
30
30
29
28

През нощта Cо

22
21
22
23
23
23
24
23
23
23
23
22

Средна температура на водата

26
26
27
27
27
28
28
28
28
28
27
27

 

Форт дьо Франс - столица и най-голям град на о. Мартиника. Разположен е на западния бряг на острова, в едноименния залив. Населението му е ок. 91 хил. души (2007г.).

 

Градът възниква през 17в., около построената тогава военна крепост Форт Сейнт Луис. Първоначално бил наречен Fort Royal, по време на Великата Френска революция името било сменено на Fort La Republique за кратко и през 19в. бил наречен Форт дьо Франс. Въпреки, че е построен като административен център на острова, чак до началото на 20в. културен и търговски център бил град Saint Pierre - най-старият на острова, наричан също "Париж на Карибите". През 1902г. след изригване на вулкана Монт Пелее, Saint Pierre е унищожен и основен център става Форт дьо Франс.

 

Забележителностите на града включват освен форта Saint Louis, още три форта, паркът Place de la Savane, където ще видите статуя на Жозефина, съпругата на Наполеон, която е родена на острова, библиотеката Schoelcher, ботаническата градина Jardin de Balata, църквата Sacré-Cœur de Balata, реплика на парижката църква и катедралата на Форт де Франс, построена по проект на Густав Айфел.