Полезна информация за САЩ


НЮ ЙОРК
е разположен около устието на река Хъдсън, която се влива в удобен и огромен залив. Пристанището му е входна врата за милионите емигранти в САЩ повече от два века. А гранитните скали на Манхатън създават солидна основа за изграждането на небостъргачи...

Местоположението на Ню Йорк в северо-източната част (най-близо до Европа), някога определило бурната му история, а свързването на река Хъдсън чрез канал с езерото Eри (1825г.) го превърнало в излазно пристанище на обширната и богата област на Великите езера.

Градът се състои от 5 района - остров Манхатън, Бруклин и Куинз на остров Лонг Айлънд, Бронкс на материка и Ричмънд на остров Стейтън - общо 827 кв.км площ. С многобройните си предградия на територията на три щата - Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът, градът има обща площ над 10000 кв.км колкото Софийски и Пернишки окръг взети заедно.

Сърцевината на Ню Йорк е, разбира се, остров МАНХАТЪН, дълъг 21.6км и широк до 3.7км., между реките Хъдсън и Ист Ривър. Ръкавът Харлем го отделя от материка - района Бронкс, а десетки мостове, тунели и фериботи го свързват с отделните райони. За името на Манхатън има две версии: Едната е, че на езика Алконкуин на местните племена Маннахатта означавало "място, заобиколено от множество бързи приливи и отливи и искрящи води". Другата е, че индианците от племето Делауер били поканени на кораба на Хъдсън "Полумесецът", били почерпени с уиски и се напили ужасно. Оттогава Делауерите и Мохиканите нарекли острова Манахачтаниенк - "мястото, където ние всички се напихме". Това е деловият център на града, 2/3 от всички нюйоркчани работят там. В началото на века небостъргачите израстват главно в южната част на острова… и оформят облика на съвременен Ню Йорк.